0

Korejska hrana in kultura

Pozdravljeni v spletni korejski trgovini KJ Market.
Ponujamo vam izbor korejske hrane in začimb. Redno se trudimo  povečati izbor produktov. Vse vaše povratne informacije so dobrodošle. Naročila pošiljamo v Slovenijo, Hrvaško, Avstrijo, Italijo, Nemčijo, Madžarsko, Bolgarijo, Romunijo.
Poglejte našo zbirko originalnih in prirejenih receptov za pripravo korejskih tradicionalnih jedi. Priporočamo tudi korejske inštrukcije.
V pripravi je proizvodnja domačega Korejskega Kimčija in tečajev korejskega kuhanja za manjše skupine (3-6 ljudi).

Team KJ-Market

KJ Market trgovina v Stražišču, Kranj

S 1. avgustum 2021 odpiramo fizično trgovino v Stražišču, MAK center,  (Kranj).

Možen bo osebni prevzem in nakup in dostava preko Wolta. Najeli smo tudi kuhinjo v sosednjem prostoru, kjer bomo ponudili omejen izbor kuhane korejske hrane - za dostavo in osebni prevzem.

Team KJ-Market

Shin Ramen KJ market Karen Anime
Shin Ramen KJ market

Korejska Hrana in tradicija

Korejci že od nekdaj ohranjajo prepričanje, da imata hrana in zdravila enak izvor in zato opravljata enako funkcijo, ob upoštevanju izreka, da je "hrana najboljše zdravilo". Verjamejo, da zdravje in bolezni izvirajo iz hrane, ki jo zaužijejo, in načina, kako jo jedo, in ta ideja je imela ključno vlogo pri razvoju tradicionalne korejske medicine, katere osnovno načelo je, da moramo zdravilo uporabljati šele po odpovedi hrane.

Fermentacija Hrane

Ena ključnih besed za razumevanje tradicionalne korejske hrane je fermentacija, presnovni proces, ki hrani pomaga, da "dozori", tako da ima izboljšane okusne in hranilne lastnosti ter jo je mogoče shraniti dlje časa. Korejska hrana, ki najbolje predstavlja tradicijo fermentacije, razvite v Koreji, vključuje doenjang (sojina pasta), ganjang (sojina omaka), Gochujang (čili pasta) in jeotgal (soljeni morski sadeži), katerih vrenje lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let. Stopnja fermentacije je ključni dejavnik okusa in okusa hrane, kuhane doma in v restavracijah

Doenjang (sojina pasta) in Ganjang (sojina omaka)

Dva najpomembnejša predmeta tradicionalne fermentirane hrane v Koreji sta doenjang in ganjang. Za njihovo izdelavo je treba sojo namočiti v vodo in jo kuhati, dokler ni popolnoma kuhana. Nato jih je treba pretlačiti in oblikovati v grude v obliki opeke ter pustiti, da se posušijo in fermentirajo. Nato jih damo v osoljeno vodo v velik lonec, skupaj s posušenim rdečim čilijem in segretim ogljem, ki pomagajo odstraniti nečistoče in vonj med fermentacijo. Tako pripravljen fižol nato pustimo približno dva do tri mesece, dokler popolnoma ne fermentira. Ta izdelek je treba nato razdeliti na dva, trdna in tekoča snov, od katerih je treba prvo kuhati še pet mesecev, drugo pa tri mesece, da se razvije poln okus in okus. Tako kot vino ima tudi sojina omaka bogatejši okus in okus, če jo kuhamo dlje časa.

Gochujang (čili pasta)

Gochujang (chili paste) Gochujang (čili pasta) je tradicionalna korejska začimba, pripravljena s fermentacijo mešanice sojinega slada, soli in čilijevega popra v prahu z mešanico riža v prahu, ječmena, moke in sladnega ječmena. Gochujang je že dolgo ena najpomembnejših tradicionalnih začimb med Korejci, katerih brbončice so se razvile v prednost vroči in začinjeni hrani, odkar so jih čili uvedli pred nekaj sto leti. Čili in gochujang danes pogosto veljajo za simbol živahne, energične naravnanosti Korejcev.

Korejski kimči
 • Doenjang Jjigae (obara iz sojine paste). Ta obara podobna korejska jed je narejena tako, da zavre vrsto sestavin, kot so meso, školjke, zelenjava, gobe, čili, tofu in sojina pasta.
 • Jangdokdae (Soy Jar Terrace). Prostor zunaj kuhinje, v katerem so shranjevali velike lončene kozarce z rjavo glazirano posodo, ki so vsebovali sojino pasto, sojino omako in čilijevo pasto. Korejski lončeni kozarci omogočajo pravilno prezračevanje, zato so kot nalašč za ohranjanje fermentirane hrane. Idealno mesto za Jangdokdae bi bilo območje z dovolj sončne svetlobe in prezračevanja.

Jeotgal (soljeni morski sadeži)

Skoraj nepogrešljiva sestavina za kimchi in zelo priljubljena začimba, ki se uporablja za izboljšanje okusa hrane, jeotgal (soljeni morski sadeži) nastane z mešanjem ene izmed različnih morskih sadežev (kot so inčuni, kozice, ostrige ali školjke) s soljo ali z drugimi začimbami poleg soli in fermentacijo na hladnem. Pravijo, da je zaradi daljšega obdobja vrenja bolj okusno. Tradicija pridelave fermentirane ribje omake je obrodila več posebnih dobrot, vključno s sikhae, ki je narejeno s fermentacijo rib, pomešanih z rižem in začimbami.

Kimchi

Skoraj nepogrešljiva sestavina za kimchi in zelo priljubljena začimba, ki se uporablja za izboljšanje okusa hrane, jeotgal (soljeni morski sadeži) nastane z mešanjem ene izmed različnih morskih sadežev (kot so inčuni, kozice, ostrige ali školjke) s soljo ali z drugimi začimbami poleg soli in fermentacijo na hladnem. Pravijo, da je zaradi daljšega obdobja vrenja bolj okusno. Tradicija pridelave fermentirane ribje omake je obrodila več posebnih dobrot, vključno s sikhae, ki je narejeno s fermentacijo rib, pomešanih z rižem in začimbami.

Korejski fermentiran Kimči
 • Saeujeot (slana kozica). Ena izmed dveh najbolj priljubljenih ribjeih omak v Koreji - (druga pa je inčunova omaka) je ta omaka s kozicami, ki je narejena s fermentacijo slanih kozic, namenjena izboljšanju okusa jedi, vključno s kimchi.
 • Korejski Kimči (več kot 100 vrst)
  Korejska narodna jed iz fermentirane zelenjave in z različnimi začimbami, ki jo Korejci jedo že 3000 let. Velja za skorajda nepogrešljivo prilogo, uporablja pa se tudi kot osnova za pripravo številnih jedi. Menda je prav redno uživanje kimčija eden od vzrokov za njihovo vitko postavo.

Sestavine kimchija se razlikujejo glede na regijo ter posebne lokalne pridelke in tradicije. Seul je na primer znan po gungjung kimchi (kraljevski kimchi), bossam kimchi (zavit kimchi), chonggak kimchi (celoten redkev kimchi) in kkakdugi (kimchi iz kocke redkev), medtem ko je provinca Jeolla-do znana po svojih godeulppaegi kimchi (Korejska solata kimchi) in gat kimchi (listna gorčica kimchi).

Leta 2001 je komisija Codex Alimentarius uvrstila korejski kimchi v mednarodno priznane standarde, leta 2012 pa je uradno priznala izraz "kimchi zelje", ki je bil do takrat imenovan "kitajsko zelje". Leta 2006 je ameriška zdravstvena revija Health Magazine izbrala kimchi med petimi najbolj zdravimi živili na svetu.

Bibimbap

Bibimbap (dobesedno "mešani riž") je v bistvu jed iz kuhanega riža, ki ga postrežemo, potem ko ga pred kuhanjem zmešamo z vrsto sveže in začinjene zelenjave, ocvrtim jajcem, mleto govedino in drugimi sestavinami. Jed je tesno povezana z Jeonjujem, ki je pod Unescovo zaščito "Mesto gastronomije", kjer vsako jesen prirejajo festivale, povezane s hrano, vključno s festivalom Bibimbap, ki privabljajo gastronomje iz celotne Koreje in širše. Bibimbap je pred kratkim začel privabljati pozornost po vsem svetu zaradi svojega prehranskega ravnovesja, ki naj bi pomagalo, da tisti, ki ga jedo, brez geriatričnih bolezni, zdaj pa ga na splošno kot eno od najbolj reprezentativnih jedi korejske kuhinje skupaj s kimchi in bulgogi navdušenci zunaj Koreje. 

Korejski Bibimpap
Korean Bulgogi meat
 • Bibimbap. Kuhan riž, postrežen s svežo in začinjeno zelenjavo, mleto govedino in čilijevo pasto.
 • Bulgogi. Zmleto ali razrezano goveje meso, marinirano z začimbami na osnovi sojine omake in pečeno v ponvi ali na žaru.

Tteok (Riževa torta, sladica)

Tteok ali korejska riževa torta se nanaša na vrsto lepljivih tort, ki jih pripravimo s paro riževega prahu z drugimi zrni, običajno fižolom, ali z razbijanjem kuhanega riža v različne oblike in teksture. Medtem ko so tteok včasih jedli kot del obroka, je bilo to pogosteje eno izmed različnih posebnih živil, ki so jih postregli ob posebnih družinskih ali skupnih priložnostih, kot so rojstnodnevne zabave, poročni sprejemi, spominske slovesnosti in tradicionalni prazniki. Riž je glavna sestavina tteoka, vendar ga pogosto mešamo z drugimi zrni, sadjem, oreščki in zelišči, kot so mugwort, rdeči fižol, žižula, soja in kostanj.

Korejci so v preteklosti tteoku pripisovali različne simbolne pomene in ga po teh pomenih izdelovali in jedli. Na primer, ob prvem rojstnem dnevu otroka so delali (in še vedno pripravijo) baekseolgi (bele parjene riževe pogače), patsirutteok (paro iz rdečega fižola in riževega kolača) pa so pripravljali vsakič, ko so ustanovili podjetje kot verjeli so, da njegova rdeča barva pomaga odganjati zle sile. Novoletni dan praznujejo s tteokgukom, sestavljenim iz juhe z riževimi kosmiči, in Chuseok (15. dan osmega luninega meseca) s peskom, riževim pecivom v obliki polmeseca, polnjenega medu, kostanja, soje ali sezamova mešanica. Obstaja veliko znanih hiš tteok v Nagwon-dongu v središču Seula.

 • Gyeongdan. Gyeongdan je vrsta majhne riževe pogače, ki jo izdelamo z gnetenjem lepljivega riževega prahu (moke) z vročo vodo, oblikovanja testa v kroglice, vrenje v vroči vodi in nato premažemo s prahom, kot je fižol ali sezamovo seme v prahu. Danes se tudi drobtine iz biskvita uporabljajo kot posip za gyeongdan.
 • Hanjeongsik (Korejski meni - glavna jed s prilogami). Ta tradicionalni korejski obrok je bil običajno sestavljen iz riža in juhe ter iz prilog. Obrok je pogosto razdeljen na podskupine glede na število prilog, torej 3, 5, 7, 9 in 12.

Korejska tempeljska kuhinja

Korejski budistični templji so ohranili lastno kulinarično tradicijo, ustvarili so čudovito paleto zelenjavnih jedi in sestavin ter razvijali recepte, s katerimi so beljakovinam in drugim snovem omogočili, da so menihi in redovnice ostali zdravi. Temgansko hrano zdaj z navdušenjem sprejemajo vegani in drugi, ki se zaradi zdravstvenih razlogov držijo posebne diete.

Alkoholne Pijače

V različnih delih Koreje so razvili široko paleto alkoholnih pijač, da bi zadovoljili potrebe lokalnih skupnosti med prazniki, prazniki, spominskimi obredi in drugimi priložnostnimi priložnostmi. Trenutno je preživelo približno 300 tradicionalnih pijač, med njimi Munbaeju (alkohol iz divjih hrušk) in Songjeolju (alkohol iz borovega vozla) v Seulu; Sanseong Soju (destilirana pijača) v Gwangjuju v provinci Gyeonggi-do; Hongju (rdeča pijača) in Leegangju (destilirana pijača) v provinci Jeolla-do; Sogokju (riževo vino) v Hansanu iz province Chungcheong-do; Insamju (alkohol iz ginsenga) v Geumsanu; Gyodong Beopju (riževa pijača) in Andong Soju (destilirana pijača) v mestu Gyeongju v provinci Gyeongsangbuk-do; in Okseonju (destilirana pijača) v Hongcheonu iz province Gangwon-do.

Danes je ena izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih alkoholnih pijač v Koreji makgeolli (riževo vino), ki je znano tudi pod drugimi imeni, kot so nongju (kmetovo vino), takju (motno vino) in dongdongju (riževo vino). Izdeluje se po postopku, v katerem se pareni riž, ječmen ali pšenica pomeša s sladom in pusti fermentirati, vsebnost alkohola pa je 6-7%, zaradi česar je dokaj blaga pijača. Ker fermentirana alkoholna pijača dobi več priznanj za svoje zdrave vidike, postaja priljubljena med tujimi turisti, ki obiskujejo Korejo.

Druga zelo priljubljena korejska alkoholna pijača je soju, ki je narejen z dodajanjem vode in arome alkoholu, pridobljenemu iz sladkega krompirja in zrn. Z vsebnostjo alkohola, ki se razlikuje, vendar je bistveno višja od makgeolli, jo navadni državljani po Koreji zelo cenijo in hitro pridobivajo navdušence zunaj Koreje.

Link original article:
http://www.korea.net/AboutKorea/Korean-Life/Food

 • Makgeolli. Ta rustikalna alkoholna pijača, ki je v Koreji zelo priljubljena, je narejena s fermentacijo parjenega riža, ječmena ali pšenice, pomešane s sladom.

KJ Market Slovenija FB stran

© KJ-market. Online store by Shopamine. Impostazioni CookieMy Data

In addition to mandatory cookies, we also use analytical and advertising cookies, as well as social network cookies on the KJ-market website.

If you agree with this, please click on the I ACCEPT button. For a detailed description and in order to set the use of individual cookies, click on the COOKIE SETTINGS link.

×
Managing cookies on the KJ-market website
Cookie strettamente necessari

I cookie strettamente necessari sono essenziali per il corretto funzionamento del sito web e senza di essi la trasmissione di messaggi nella rete di comunicazione non sarebbe possibile. Questi cookie sono necessari anche per offrirvi i servizi disponibili sul nostro sito web. Questi cookie consentono di accedere al proprio profilo utente, selezionare la lingua, accettare i termini e identificare la sessione utente.Per questi cookie non serve il consenso dell'utente.

Cookie analitici

Questi cookie ci aiutano a raccogliere informazioni su come viene utilizzato il nostro sito web. Questo ci aiuta a migliorare l'esperienza degli utenti e ad identificare le loro esigenze e tendenze. Questi cookie vengono utilizzati solo con l’esplicito consenso dell’utente.

Cookie pubblicitari

I plug-in e gli strumenti di terze parti utilizzati come cookie consentono il funzionamento delle funzionalità, aiutano ad analizzare la frequenza delle visite e il modo in cui vengono utilizzati i siti web. Se l’utente non acconsente all'uso di questi cookie, non verranno installati. In questo caso alcune funzionalità del sito web potrebbero non essere disponibili. Questi cookie vengono utilizzati solo con l’esplicito consenso dell’utente.

Cookie di social network

Consentono di fornire contenuti che vengono pubblicati sui social network e di registrare le vostre decisioni in modo da fornire un'esperienza utente più personale e migliorata. Utilizziamo questi cookie solo se avete effettuato l'accesso a un account utente Twitter, Facebook o Google quando utilizzi il sito web.

1. Informativa generale sui cookie 1.1. Cosa sono i cookie?

I cookie sono piccoli file di testo che la maggior parte dei siti web moderni memorizza sui dispositivi degli utenti, ovvero delle persone che utilizzano i loro dispositivi per accedere a determinati siti web su Internet. La loro memorizzazione è sotto il completocontrollo dell'utente, il quale può limitare o disabilitare la memorizzazione dei cookie nel proprio browser.

Alcuni cookie che permettono di registrare vari dati vengono memorizzati sul computer, sul tablet o sullo smartphone dell’utente, automaticamente o con il suo esplicito consenso.

1.2. Come funzionano e perché sono necessari?

Ad ogni visitatore o acquirente viene assegnato un cookie per poterlo identificare e consentire la sua tracciabilità all'inizio di ogni utilizzo del negozio online. I server forniti dal subappaltatore raccolgono automaticamente dati su come i visitatori, i commercianti o gli acquirenti utilizzano il negozio online e memorizzano questi dati sotto forma di registro delle attività (i cosiddetti »activity log«).

I server memorizzano informazioni sull'utilizzo del negozio online, le statistiche e i numeri IP. I dati sull'utilizzo del negozio online da parte degli acquirenti possono essere utilizzati dall’azienda per elaborazioni statistiche anonime, che servono a migliorare l'esperienza dell'utente e per la commercializzazione di prodotti e/o servizi attraverso il negozio online. Indirettamente e con il previo consenso dell’utente, il negozio online può memorizzare anche cookie di servizi esterni (ad es. Google Analytics) sul dispositivo del visitatore o dell'acquirente, che servono a raccogliere dati sulle visite al sito. Per i servizi esterni si applicano le regole e i termini generali sul trattamento dei dati personali, disponibili ai link sottostanti.

2. Autorizzazione all'uso dei cookie

Se l’impostazione predefinita del browser con cui visitate il sito web prevede di accettare tutti i cookie, significa che acconsentite al loro utilizzo. Se non volete utilizzare i cookie su questo sito web o se desiderate rimuoverli, seguite la procedura descritta sotto. La rimozione o il blocco dei cookie può causare il funzionamento non ottimale di questo sito web.

3. Cookie strettamente necessari e facoltativi e il vostro consens 3.1. L'azienda non è tenuta a ottenere il consenso dell'utente per l'utilizzo dei cookie strettamente necessari:

I cookie strettamente necessari sono essenziali per il corretto funzionamento del sito web e senza di essi la trasmissione di messaggi nella rete di comunicazione non sarebbe possibile. Questi cookie sono necessari anche per offrirvi i servizi disponibili sul nostro sito web. Questi cookie consentono di accedere al proprio profilo utente, selezionare la lingua, accettare i termini e identificare la sessione utente..

3.2. Cookie che non sono necessari dal punto di vista del normale funzionamento del sito web, e per i quali dobbiamo ottenere il vostro consenso (cookie facoltativi):

Cookie analitici

Questi cookie ci aiutano a raccogliere informazioni su come viene utilizzato il nostro sito web. Questo ci aiuta a migliorare l'esperienza degli utenti e ad identificare le loro esigenze e tendenze.Questi cookie vengono utilizzati solo con l’esplicito consenso dell’utente.

Cookie pubblicitari

I plug-in e gli strumenti di terze parti utilizzati come cookie consentono il funzionamento delle funzionalità, aiutano ad analizzare la frequenza delle visite e il modo in cui vengono utilizzati i siti web. Se l’utente non acconsente all'uso di questi cookie, non verranno installati. In questo caso alcune funzionalità del sito web potrebbero non essere disponibili.Questi cookie vengono utilizzati solo con l’esplicito consenso dell’utente.

Cookie di social network

Consentono di fornire contenuti che vengono pubblicati sui social network e di registrare le vostre decisioni in modo da fornire un'esperienza utente più personale e migliorata. Utilizziamo questi cookie solo se avete effettuato l'accesso a un account utente Twitter, Facebook o Google quando utilizzate il sito web.

4. Come si modificano le impostazioni dei cookies?

È possibile gestire i cookie facendo clic sul collegamento "Impostazione dei cookie" nel footer della pagina del sito.

Si può anche controllare e modificare le impostazioni dei cookie nel proprio browser web.

IPer eliminare i cookie dal proprio dispositivo, seguite attentamente le procedure descritte, ma tenete conto che facendo così molto probabilmente limiterete la funzionalità non solo del nostro sito web, ma anche della maggior parte degli altri siti web, poiché l'uso dei cookie è una costante nella stragrande maggioranza dei siti web moderni.