0

Veseli December in Januar 2021 !

Veseli December in Januar:
Za vas organiziramo dodatno osebno dostavo naročenih paketov. Brez čakanja na pošti. Od vrat do vrat.

Prva dostava je v - sredo, 23.12.2020 
Druga dostava v ponedeljek,  28.12.2020 - 
Tretja dostava 2021 - dostava - PETEK, , 15. januarja !!

NOVO: dostava četrtek - 21. januarja 2021
za naročila oddana do četrtka zjutraj do 07:00 ure.

Osebna dostava ob navedenem datumu - zaradi omejitev - SAMO za področje Ljubljane in Kranja (z okolico). 
Plačilo ob naročilu preko spleta mora biti preko spletne banke ali z bančno kartico. Ni možno plačilo ob dostavi paketa.  Hvala za razumenvanje.

Pošiljke v ostala mesta - z dostavno službo v 1-2 dneh.
(Plačila samo preko spletne banke / z bančno kartico)!!
Hvala za razumevanje.


VEČ INFORMACIJ O DOSTAVI -->

Korejska hrana i kultura

Dobrodošli u internetsku korejsku trgovinu KJ Market.
Nudimo izbor korejske hrane i korejske pripreme hrane. Redovito nastojimo povećati izbor proizvoda. Sve vaše povratne informacije su dobrodošle. Naloge šaljemo u Sloveniju i Hrvatsku.
Pogledajte našu kolekciju originalnih i prilagođenih recepata za pripremu tradicionalnih korejskih jela. Također preporučujemo instrukcije korejskog jeziku (on-line, English-Korean). U pripremi je izrada domačeg korejskog Kimčija i tečajeva korejskog kuhanja za male grupe (3-6 osoba).

Hvala , Tim KJ-Market

Chajang črna instant omaka
-5%
Akcija!

3 Min Chajang črna instant omaka, 200g,

2,07 EUR
was 2,18 EUR
Check It Out
Ramen vegetarjanski
Vegetarijanski Ramen

Ramen vegetarianski, "VEGETASTY", 115g

1,45 EUR
Check It Out
Shin Ramen KJ market Karen Anime
Shin Ramen KJ market

Korejska Hrana in tradicija

Korejci že od nekdaj ohranjajo prepričanje, da imata hrana in zdravila enak izvor in zato opravljata enako funkcijo, ob upoštevanju izreka, da je "hrana najboljše zdravilo". Verjamejo, da zdravje in bolezni izvirajo iz hrane, ki jo zaužijejo, in načina, kako jo jedo, in ta ideja je imela ključno vlogo pri razvoju tradicionalne korejske medicine, katere osnovno načelo je, da moramo zdravilo uporabljati šele po odpovedi hrane.

Fermentacija Hrane

Ena ključnih besed za razumevanje tradicionalne korejske hrane je fermentacija, presnovni proces, ki hrani pomaga, da "dozori", tako da ima izboljšane okusne in hranilne lastnosti ter jo je mogoče shraniti dlje časa. Korejska hrana, ki najbolje predstavlja tradicijo fermentacije, razvite v Koreji, vključuje doenjang (sojina pasta), ganjang (sojina omaka), Gochujang (čili pasta) in jeotgal (soljeni morski sadeži), katerih vrenje lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let. Stopnja fermentacije je ključni dejavnik okusa in okusa hrane, kuhane doma in v restavracijah

Doenjang (sojina pasta) in Ganjang (sojina omaka)

Dva najpomembnejša predmeta tradicionalne fermentirane hrane v Koreji sta doenjang in ganjang. Za njihovo izdelavo je treba sojo namočiti v vodo in jo kuhati, dokler ni popolnoma kuhana. Nato jih je treba pretlačiti in oblikovati v grude v obliki opeke ter pustiti, da se posušijo in fermentirajo. Nato jih damo v osoljeno vodo v velik lonec, skupaj s posušenim rdečim čilijem in segretim ogljem, ki pomagajo odstraniti nečistoče in vonj med fermentacijo. Tako pripravljen fižol nato pustimo približno dva do tri mesece, dokler popolnoma ne fermentira. Ta izdelek je treba nato razdeliti na dva, trdna in tekoča snov, od katerih je treba prvo kuhati še pet mesecev, drugo pa tri mesece, da se razvije poln okus in okus. Tako kot vino ima tudi sojina omaka bogatejši okus in okus, če jo kuhamo dlje časa.

Gochujang (čili pasta)

Gochujang (chili paste) Gochujang (čili pasta) je tradicionalna korejska začimba, pripravljena s fermentacijo mešanice sojinega slada, soli in čilijevega popra v prahu z mešanico riža v prahu, ječmena, moke in sladnega ječmena. Gochujang je že dolgo ena najpomembnejših tradicionalnih začimb med Korejci, katerih brbončice so se razvile v prednost vroči in začinjeni hrani, odkar so jih čili uvedli pred nekaj sto leti. Čili in gochujang danes pogosto veljajo za simbol živahne, energične naravnanosti Korejcev.

Korejski kimči
 • Doenjang Jjigae (obara iz sojine paste). Ta obara podobna korejska jed je narejena tako, da zavre vrsto sestavin, kot so meso, školjke, zelenjava, gobe, čili, tofu in sojina pasta.
 • Jangdokdae (Soy Jar Terrace). Prostor zunaj kuhinje, v katerem so shranjevali velike lončene kozarce z rjavo glazirano posodo, ki so vsebovali sojino pasto, sojino omako in čilijevo pasto. Korejski lončeni kozarci omogočajo pravilno prezračevanje, zato so kot nalašč za ohranjanje fermentirane hrane. Idealno mesto za Jangdokdae bi bilo območje z dovolj sončne svetlobe in prezračevanja.

Jeotgal (soljeni morski sadeži)

Skoraj nepogrešljiva sestavina za kimchi in zelo priljubljena začimba, ki se uporablja za izboljšanje okusa hrane, jeotgal (soljeni morski sadeži) nastane z mešanjem ene izmed različnih morskih sadežev (kot so inčuni, kozice, ostrige ali školjke) s soljo ali z drugimi začimbami poleg soli in fermentacijo na hladnem. Pravijo, da je zaradi daljšega obdobja vrenja bolj okusno. Tradicija pridelave fermentirane ribje omake je obrodila več posebnih dobrot, vključno s sikhae, ki je narejeno s fermentacijo rib, pomešanih z rižem in začimbami.

Kimchi

Skoraj nepogrešljiva sestavina za kimchi in zelo priljubljena začimba, ki se uporablja za izboljšanje okusa hrane, jeotgal (soljeni morski sadeži) nastane z mešanjem ene izmed različnih morskih sadežev (kot so inčuni, kozice, ostrige ali školjke) s soljo ali z drugimi začimbami poleg soli in fermentacijo na hladnem. Pravijo, da je zaradi daljšega obdobja vrenja bolj okusno. Tradicija pridelave fermentirane ribje omake je obrodila več posebnih dobrot, vključno s sikhae, ki je narejeno s fermentacijo rib, pomešanih z rižem in začimbami.

Korejski fermentiran Kimči
 • Saeujeot (slana kozica). Ena izmed dveh najbolj priljubljenih ribjeih omak v Koreji - (druga pa je inčunova omaka) je ta omaka s kozicami, ki je narejena s fermentacijo slanih kozic, namenjena izboljšanju okusa jedi, vključno s kimchi.
 • Korejski Kimči (več kot 100 vrst)
  Korejska narodna jed iz fermentirane zelenjave in z različnimi začimbami, ki jo Korejci jedo že 3000 let. Velja za skorajda nepogrešljivo prilogo, uporablja pa se tudi kot osnova za pripravo številnih jedi. Menda je prav redno uživanje kimčija eden od vzrokov za njihovo vitko postavo.

Sestavine kimchija se razlikujejo glede na regijo ter posebne lokalne pridelke in tradicije. Seul je na primer znan po gungjung kimchi (kraljevski kimchi), bossam kimchi (zavit kimchi), chonggak kimchi (celoten redkev kimchi) in kkakdugi (kimchi iz kocke redkev), medtem ko je provinca Jeolla-do znana po svojih godeulppaegi kimchi (Korejska solata kimchi) in gat kimchi (listna gorčica kimchi).

Leta 2001 je komisija Codex Alimentarius uvrstila korejski kimchi v mednarodno priznane standarde, leta 2012 pa je uradno priznala izraz "kimchi zelje", ki je bil do takrat imenovan "kitajsko zelje". Leta 2006 je ameriška zdravstvena revija Health Magazine izbrala kimchi med petimi najbolj zdravimi živili na svetu.

Bibimbap

Bibimbap (dobesedno "mešani riž") je v bistvu jed iz kuhanega riža, ki ga postrežemo, potem ko ga pred kuhanjem zmešamo z vrsto sveže in začinjene zelenjave, ocvrtim jajcem, mleto govedino in drugimi sestavinami. Jed je tesno povezana z Jeonjujem, ki je pod Unescovo zaščito "Mesto gastronomije", kjer vsako jesen prirejajo festivale, povezane s hrano, vključno s festivalom Bibimbap, ki privabljajo gastronomje iz celotne Koreje in širše. Bibimbap je pred kratkim začel privabljati pozornost po vsem svetu zaradi svojega prehranskega ravnovesja, ki naj bi pomagalo, da tisti, ki ga jedo, brez geriatričnih bolezni, zdaj pa ga na splošno kot eno od najbolj reprezentativnih jedi korejske kuhinje skupaj s kimchi in bulgogi navdušenci zunaj Koreje. 

Korejski Bibimpap
Korean Bulgogi meat
 • Bibimbap. Kuhan riž, postrežen s svežo in začinjeno zelenjavo, mleto govedino in čilijevo pasto.
 • Bulgogi. Zmleto ali razrezano goveje meso, marinirano z začimbami na osnovi sojine omake in pečeno v ponvi ali na žaru.

Tteok (Riževa torta, sladica)

Tteok ali korejska riževa torta se nanaša na vrsto lepljivih tort, ki jih pripravimo s paro riževega prahu z drugimi zrni, običajno fižolom, ali z razbijanjem kuhanega riža v različne oblike in teksture. Medtem ko so tteok včasih jedli kot del obroka, je bilo to pogosteje eno izmed različnih posebnih živil, ki so jih postregli ob posebnih družinskih ali skupnih priložnostih, kot so rojstnodnevne zabave, poročni sprejemi, spominske slovesnosti in tradicionalni prazniki. Riž je glavna sestavina tteoka, vendar ga pogosto mešamo z drugimi zrni, sadjem, oreščki in zelišči, kot so mugwort, rdeči fižol, žižula, soja in kostanj.

Korejci so v preteklosti tteoku pripisovali različne simbolne pomene in ga po teh pomenih izdelovali in jedli. Na primer, ob prvem rojstnem dnevu otroka so delali (in še vedno pripravijo) baekseolgi (bele parjene riževe pogače), patsirutteok (paro iz rdečega fižola in riževega kolača) pa so pripravljali vsakič, ko so ustanovili podjetje kot verjeli so, da njegova rdeča barva pomaga odganjati zle sile. Novoletni dan praznujejo s tteokgukom, sestavljenim iz juhe z riževimi kosmiči, in Chuseok (15. dan osmega luninega meseca) s peskom, riževim pecivom v obliki polmeseca, polnjenega medu, kostanja, soje ali sezamova mešanica. Obstaja veliko znanih hiš tteok v Nagwon-dongu v središču Seula.

 • Gyeongdan. Gyeongdan je vrsta majhne riževe pogače, ki jo izdelamo z gnetenjem lepljivega riževega prahu (moke) z vročo vodo, oblikovanja testa v kroglice, vrenje v vroči vodi in nato premažemo s prahom, kot je fižol ali sezamovo seme v prahu. Danes se tudi drobtine iz biskvita uporabljajo kot posip za gyeongdan.
 • Hanjeongsik (Korejski meni - glavna jed s prilogami). Ta tradicionalni korejski obrok je bil običajno sestavljen iz riža in juhe ter iz prilog. Obrok je pogosto razdeljen na podskupine glede na število prilog, torej 3, 5, 7, 9 in 12.

Korejska tempeljska kuhinja

Korejski budistični templji so ohranili lastno kulinarično tradicijo, ustvarili so čudovito paleto zelenjavnih jedi in sestavin ter razvijali recepte, s katerimi so beljakovinam in drugim snovem omogočili, da so menihi in redovnice ostali zdravi. Temgansko hrano zdaj z navdušenjem sprejemajo vegani in drugi, ki se zaradi zdravstvenih razlogov držijo posebne diete.

Alkoholne Pijače

V različnih delih Koreje so razvili široko paleto alkoholnih pijač, da bi zadovoljili potrebe lokalnih skupnosti med prazniki, prazniki, spominskimi obredi in drugimi priložnostnimi priložnostmi. Trenutno je preživelo približno 300 tradicionalnih pijač, med njimi Munbaeju (alkohol iz divjih hrušk) in Songjeolju (alkohol iz borovega vozla) v Seulu; Sanseong Soju (destilirana pijača) v Gwangjuju v provinci Gyeonggi-do; Hongju (rdeča pijača) in Leegangju (destilirana pijača) v provinci Jeolla-do; Sogokju (riževo vino) v Hansanu iz province Chungcheong-do; Insamju (alkohol iz ginsenga) v Geumsanu; Gyodong Beopju (riževa pijača) in Andong Soju (destilirana pijača) v mestu Gyeongju v provinci Gyeongsangbuk-do; in Okseonju (destilirana pijača) v Hongcheonu iz province Gangwon-do.

Danes je ena izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih alkoholnih pijač v Koreji makgeolli (riževo vino), ki je znano tudi pod drugimi imeni, kot so nongju (kmetovo vino), takju (motno vino) in dongdongju (riževo vino). Izdeluje se po postopku, v katerem se pareni riž, ječmen ali pšenica pomeša s sladom in pusti fermentirati, vsebnost alkohola pa je 6-7%, zaradi česar je dokaj blaga pijača. Ker fermentirana alkoholna pijača dobi več priznanj za svoje zdrave vidike, postaja priljubljena med tujimi turisti, ki obiskujejo Korejo.

Druga zelo priljubljena korejska alkoholna pijača je soju, ki je narejen z dodajanjem vode in arome alkoholu, pridobljenemu iz sladkega krompirja in zrn. Z vsebnostjo alkohola, ki se razlikuje, vendar je bistveno višja od makgeolli, jo navadni državljani po Koreji zelo cenijo in hitro pridobivajo navdušence zunaj Koreje.

Link original article:
http://www.korea.net/AboutKorea/Korean-Life/Food

 • Makgeolli. Ta rustikalna alkoholna pijača, ki je v Koreji zelo priljubljena, je narejena s fermentacijo parjenega riža, ječmena ali pšenice, pomešane s sladom.

KJ Market Slovenija FB stran

© KJ-market. Online store by Shopamine. Postavke kolačićaMoji podaci

Na web mjestu KJ-market, osim obveznih kolačića, koristimo i analitičke i reklamne kolačiće, kao i kolačiće društvenih mreža.

Ako se slažete s ovim, kliknite gumb Potvrdi. Za detaljan opis i postavku upotrebe pojedinih kolačića kliknite gumb Postavke kolačića.

Postavke kolačića
×
Upravljanje kolačićima na web stranici KJ-market
Obavezni kolačići

su kolačići koji su neophodni za pravilno funkcioniranje web stranice i bez njih prijenos poruka u komunikacijskoj mreži ne bi bio moguć. Ovi su kolačići također potrebni kako bi vam u tvrtki mogli ponuditi usluge dostupne na našoj web stranici. Omogućuju vam prijavu na korisnički profil, odabir jezika, pristajanje na uvjete i identificiranje korisničke sesije. Nismo obvezni dobiti suglasnost za njihovu upotrebu.

Analitički kolačići

Ovi kolačići pomažu nam da shvatimo kako naši posjetitelji koriste našu web stranicu. Uz njihovu pomoć poboljšavamo korisničko iskustvo i identificiramo korisničke zahtjeve i trendove.Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići za oglašavanje

Dodaci i alati trećih strana koji se koriste kao kolačići omogućuju rad funkcionalnosti, pomažu u analizi učestalosti posjeta i načinu korištenja web stranica. Ako se pojedinac ne složi s njihovim korištenjem, kolačići se neće instalirati, ali može se dogoditi da neke zanimljive značajke pojedinog web mjesta neće biti dostupne. Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići društvenih mreža

Omogućuju pružanje sadržaja za objavljivanje na društvenim mrežama i bilježenje vaših odluka kako bi mogli pružiti osobnije i poboljšano korisničko iskustvo.Ove kolačiće koristimo samo ako ste prijavljeni na Twitter, Facebook ili Google korisnički račun prilikom korištenja web stranice.

1. O kolačićima općenito1.1. Što su kolačići

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina suvremenih web stranica pohranjuje na uređajima korisnika, odnosno osoba koje svojim uređajima pristupaju određenim internetskim stranicama. Njihova pohrana podkontrolom korisnika, jer u pregledniku koji koriste mogu ograničiti ili onemogućiti pohranu kolačića.

Također kada posjetite web mjesto i njegove podstranice te prilikom obavljanja radnji na njemu, određeni se kolačići automatski odnosno uz vaš izričiti pristanak postavljaju na vaše računalo, telefon ili tablet, putem kojih se mogu bilježiti različiti podaci.

1.2. Kako djeluju i zašto su nam potrebni?

Svakom posjetitelju ili kupcu na početku svake upotrebe internetske trgovine dodjeljuje se kolačić za identificiranje i osiguravanje sljedivosti (tj. “cookie”). Poslužitelji koje tvrtki pruža podizvođač automatski prikupljaju podatke o tome kako posjetitelji, trgovci ili kupci koriste internetsku trgovinu i pohranjuju te podatke u obliku dnevnika korištenja (tj. “cookie”).

Poslužitelji pohranjuju informacije o korištenju internetske trgovine, statistiku i IP brojeve. Podatke o korištenju internetske trgovine od strane kupaca tvrtka može koristiti za anonimne statistike usluge obrade koje služe za poboljšanje korisničkog iskustva i za plasiranje proizvoda i / ili usluga putem internetske trgovine.

Posredno i nakon pribavljanja pristanka, internetska trgovina može pohraniti i kolačiće vanjskih usluga (npr. Google Analytics) na uređaju posjetitelja ili kupca koji se koriste za prikupljanje podataka o posjetama web mjestu. Što se tiče vanjskih usluga, primjenjuju se pravila i opći uvjeti za obradu osobnih podataka koji su dostupni na donjim poveznicama.

2. Dopuštenje za upotrebu kolačića

Ako su vaše postavke u pregledniku s kojim posjećujete web stranicu takve da prihvaćaju kolačiće, to znači da pristajete na njihovu upotrebu. Ako ne želite koristiti kolačiće na web mjestu ili ih želite ukloniti, možete pročitati postupak u nastavku. Međutim, uklanjanje ili blokiranje kolačića može rezultirati neoptimalnom izvedbom web stranice.

3. Obavezni i neobavezni kolačići i vaš pristanak 3.1. Tvrtka za upotrebu obveznih kolačića nije dužna pridobiti vaš pristanak (obvezni kolačići):

Obvezni kolačići su kolačići ključni za pravilno funkcioniranje web stranice i bez njih prijenos poruka u komunikacijskoj mreži ne bi bio moguć. TOvi su kolačići također potrebni kako bi vam tvrtka mogla ponuditi usluge dostupne na našoj web stranici. Omogućuju vam prijavu na korisnički profil, odabir jezika, pristajanje na uvjete i identificiranje korisničke sesije.

3.2. Kolačići koji nisu potrebni sa stajališta normalnog rada web stranice i za koje smo dužni dobiti vašu suglasnost (neobavezni kolačići):

Analitički kolačići

Ovi kolačići pomažu nam da shvatimo kako naši posjetitelji koriste našu web stranicu. Uz njihovu pomoć poboljšavamo korisničko iskustvo i identificiramo korisničke zahtjeve i trendove.Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići za oglašavanje

Dodaci i alati trećih strana koji se koriste kao kolačići omogućuju rad funkcionalnosti, pomažu u analizi učestalosti posjeta i načinu korištenja web stranica. Ako se pojedinac ne složi s njihovim korištenjem, kolačići se neće instalirati, ali može se dogoditi da neke zanimljive značajke pojedinog web mjesta neće biti dostupne. Ove kolačiće koristimo samo ako ste se izričito složili s tim.

Kolačići društvenih mreža

Omogućuju pružanje sadržaja za objavljivanje na društvenim mrežama i bilježenje vaših odluka kako bi mogli pružiti osobnije i poboljšano korisničko iskustvo.Ove kolačiće koristimo samo ako ste prijavljeni na Twitter, Facebook ili Google korisnički račun prilikom korištenja web stranice.

4. Kako upravljati kolačićima?

Kolačićima možete upravljati klikom na vezu "Postavke kolačića" u podnožju web stranice.

Također možete kontrolirati i mijenjati postavke kolačića u svom web pregledniku.

U slučaju da želite izbrisati kolačiće sa svog uređaja, savjetujemo vam da slijedite opisane postupke, koji će najvjerojatnije ograničiti funkcionalnost ne samo naše web stranice, već i većine drugih web stranica, jer je upotreba kolačića konstanta u velikoj većini suvremenih web mjesta.