0

Korejska hrana in kultura

Pozdravljeni v spletni korejski trgovini KJ Market.
Ponujamo vam izbor korejske hrane in začimb. Redno se trudimo  povečati izbor produktov. Vse vaše povratne informacije so dobrodošle. Naročila pošiljamo v Slovenijo, Hrvaško, Avstrijo, Italijo, Nemčijo, Madžarsko, Bolgarijo, Romunijo.
Poglejte našo zbirko originalnih in prirejenih receptov za pripravo korejskih tradicionalnih jedi. Priporočamo tudi korejske inštrukcije.
V pripravi je proizvodnja domačega Korejskega Kimčija in tečajev korejskega kuhanja za manjše skupine (3-6 ljudi).

Team KJ-Market

KJ Market trgovina in kuhinja v Stražišču, Kranj

S 15. septembrom 2021 odpiramo fizično trgovino v Stražišču, Škofjeloška c. 20, Kranj MAK center.

Možen je osebni prevzem in nakup in dostava preko Wolta. Najeli smo tudi kuhinjo v sosednjem prostoru, kjer ponujamo izbor kuhane korejske hrane - za dostavo in osebni prevzem.

Team KJ-Market

Shin Ramen KJ market Karen Anime
Shin Ramen KJ market

Korejska Hrana in tradicija

Korejci že od nekdaj ohranjajo prepričanje, da imata hrana in zdravila enak izvor in zato opravljata enako funkcijo, ob upoštevanju izreka, da je "hrana najboljše zdravilo". Verjamejo, da zdravje in bolezni izvirajo iz hrane, ki jo zaužijejo, in načina, kako jo jedo, in ta ideja je imela ključno vlogo pri razvoju tradicionalne korejske medicine, katere osnovno načelo je, da moramo zdravilo uporabljati šele po odpovedi hrane.

Fermentacija Hrane

Ena ključnih besed za razumevanje tradicionalne korejske hrane je fermentacija, presnovni proces, ki hrani pomaga, da "dozori", tako da ima izboljšane okusne in hranilne lastnosti ter jo je mogoče shraniti dlje časa. Korejska hrana, ki najbolje predstavlja tradicijo fermentacije, razvite v Koreji, vključuje doenjang (sojina pasta), ganjang (sojina omaka), Gochujang (čili pasta) in jeotgal (soljeni morski sadeži), katerih vrenje lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let. Stopnja fermentacije je ključni dejavnik okusa in okusa hrane, kuhane doma in v restavracijah

Doenjang (sojina pasta) in Ganjang (sojina omaka)

Dva najpomembnejša predmeta tradicionalne fermentirane hrane v Koreji sta doenjang in ganjang. Za njihovo izdelavo je treba sojo namočiti v vodo in jo kuhati, dokler ni popolnoma kuhana. Nato jih je treba pretlačiti in oblikovati v grude v obliki opeke ter pustiti, da se posušijo in fermentirajo. Nato jih damo v osoljeno vodo v velik lonec, skupaj s posušenim rdečim čilijem in segretim ogljem, ki pomagajo odstraniti nečistoče in vonj med fermentacijo. Tako pripravljen fižol nato pustimo približno dva do tri mesece, dokler popolnoma ne fermentira. Ta izdelek je treba nato razdeliti na dva, trdna in tekoča snov, od katerih je treba prvo kuhati še pet mesecev, drugo pa tri mesece, da se razvije poln okus in okus. Tako kot vino ima tudi sojina omaka bogatejši okus in okus, če jo kuhamo dlje časa.

Gochujang (čili pasta)

Gochujang (chili paste) Gochujang (čili pasta) je tradicionalna korejska začimba, pripravljena s fermentacijo mešanice sojinega slada, soli in čilijevega popra v prahu z mešanico riža v prahu, ječmena, moke in sladnega ječmena. Gochujang je že dolgo ena najpomembnejših tradicionalnih začimb med Korejci, katerih brbončice so se razvile v prednost vroči in začinjeni hrani, odkar so jih čili uvedli pred nekaj sto leti. Čili in gochujang danes pogosto veljajo za simbol živahne, energične naravnanosti Korejcev.

Korejski kimči
 • Doenjang Jjigae (obara iz sojine paste). Ta obara podobna korejska jed je narejena tako, da zavre vrsto sestavin, kot so meso, školjke, zelenjava, gobe, čili, tofu in sojina pasta.
 • Jangdokdae (Soy Jar Terrace). Prostor zunaj kuhinje, v katerem so shranjevali velike lončene kozarce z rjavo glazirano posodo, ki so vsebovali sojino pasto, sojino omako in čilijevo pasto. Korejski lončeni kozarci omogočajo pravilno prezračevanje, zato so kot nalašč za ohranjanje fermentirane hrane. Idealno mesto za Jangdokdae bi bilo območje z dovolj sončne svetlobe in prezračevanja.

Jeotgal (soljeni morski sadeži)

Skoraj nepogrešljiva sestavina za kimchi in zelo priljubljena začimba, ki se uporablja za izboljšanje okusa hrane, jeotgal (soljeni morski sadeži) nastane z mešanjem ene izmed različnih morskih sadežev (kot so inčuni, kozice, ostrige ali školjke) s soljo ali z drugimi začimbami poleg soli in fermentacijo na hladnem. Pravijo, da je zaradi daljšega obdobja vrenja bolj okusno. Tradicija pridelave fermentirane ribje omake je obrodila več posebnih dobrot, vključno s sikhae, ki je narejeno s fermentacijo rib, pomešanih z rižem in začimbami.

Kimchi

Skoraj nepogrešljiva sestavina za kimchi in zelo priljubljena začimba, ki se uporablja za izboljšanje okusa hrane, jeotgal (soljeni morski sadeži) nastane z mešanjem ene izmed različnih morskih sadežev (kot so inčuni, kozice, ostrige ali školjke) s soljo ali z drugimi začimbami poleg soli in fermentacijo na hladnem. Pravijo, da je zaradi daljšega obdobja vrenja bolj okusno. Tradicija pridelave fermentirane ribje omake je obrodila več posebnih dobrot, vključno s sikhae, ki je narejeno s fermentacijo rib, pomešanih z rižem in začimbami.

Korejski fermentiran Kimči
 • Saeujeot (slana kozica). Ena izmed dveh najbolj priljubljenih ribjeih omak v Koreji - (druga pa je inčunova omaka) je ta omaka s kozicami, ki je narejena s fermentacijo slanih kozic, namenjena izboljšanju okusa jedi, vključno s kimchi.
 • Korejski Kimči (več kot 100 vrst)
  Korejska narodna jed iz fermentirane zelenjave in z različnimi začimbami, ki jo Korejci jedo že 3000 let. Velja za skorajda nepogrešljivo prilogo, uporablja pa se tudi kot osnova za pripravo številnih jedi. Menda je prav redno uživanje kimčija eden od vzrokov za njihovo vitko postavo.

Sestavine kimchija se razlikujejo glede na regijo ter posebne lokalne pridelke in tradicije. Seul je na primer znan po gungjung kimchi (kraljevski kimchi), bossam kimchi (zavit kimchi), chonggak kimchi (celoten redkev kimchi) in kkakdugi (kimchi iz kocke redkev), medtem ko je provinca Jeolla-do znana po svojih godeulppaegi kimchi (Korejska solata kimchi) in gat kimchi (listna gorčica kimchi).

Leta 2001 je komisija Codex Alimentarius uvrstila korejski kimchi v mednarodno priznane standarde, leta 2012 pa je uradno priznala izraz "kimchi zelje", ki je bil do takrat imenovan "kitajsko zelje". Leta 2006 je ameriška zdravstvena revija Health Magazine izbrala kimchi med petimi najbolj zdravimi živili na svetu.

Bibimbap

Bibimbap (dobesedno "mešani riž") je v bistvu jed iz kuhanega riža, ki ga postrežemo, potem ko ga pred kuhanjem zmešamo z vrsto sveže in začinjene zelenjave, ocvrtim jajcem, mleto govedino in drugimi sestavinami. Jed je tesno povezana z Jeonjujem, ki je pod Unescovo zaščito "Mesto gastronomije", kjer vsako jesen prirejajo festivale, povezane s hrano, vključno s festivalom Bibimbap, ki privabljajo gastronomje iz celotne Koreje in širše. Bibimbap je pred kratkim začel privabljati pozornost po vsem svetu zaradi svojega prehranskega ravnovesja, ki naj bi pomagalo, da tisti, ki ga jedo, brez geriatričnih bolezni, zdaj pa ga na splošno kot eno od najbolj reprezentativnih jedi korejske kuhinje skupaj s kimchi in bulgogi navdušenci zunaj Koreje. 

Korejski Bibimpap
Korean Bulgogi meat
 • Bibimbap. Kuhan riž, postrežen s svežo in začinjeno zelenjavo, mleto govedino in čilijevo pasto.
 • Bulgogi. Zmleto ali razrezano goveje meso, marinirano z začimbami na osnovi sojine omake in pečeno v ponvi ali na žaru.

Tteok (Riževa torta, sladica)

Tteok ali korejska riževa torta se nanaša na vrsto lepljivih tort, ki jih pripravimo s paro riževega prahu z drugimi zrni, običajno fižolom, ali z razbijanjem kuhanega riža v različne oblike in teksture. Medtem ko so tteok včasih jedli kot del obroka, je bilo to pogosteje eno izmed različnih posebnih živil, ki so jih postregli ob posebnih družinskih ali skupnih priložnostih, kot so rojstnodnevne zabave, poročni sprejemi, spominske slovesnosti in tradicionalni prazniki. Riž je glavna sestavina tteoka, vendar ga pogosto mešamo z drugimi zrni, sadjem, oreščki in zelišči, kot so mugwort, rdeči fižol, žižula, soja in kostanj.

Korejci so v preteklosti tteoku pripisovali različne simbolne pomene in ga po teh pomenih izdelovali in jedli. Na primer, ob prvem rojstnem dnevu otroka so delali (in še vedno pripravijo) baekseolgi (bele parjene riževe pogače), patsirutteok (paro iz rdečega fižola in riževega kolača) pa so pripravljali vsakič, ko so ustanovili podjetje kot verjeli so, da njegova rdeča barva pomaga odganjati zle sile. Novoletni dan praznujejo s tteokgukom, sestavljenim iz juhe z riževimi kosmiči, in Chuseok (15. dan osmega luninega meseca) s peskom, riževim pecivom v obliki polmeseca, polnjenega medu, kostanja, soje ali sezamova mešanica. Obstaja veliko znanih hiš tteok v Nagwon-dongu v središču Seula.

 • Gyeongdan. Gyeongdan je vrsta majhne riževe pogače, ki jo izdelamo z gnetenjem lepljivega riževega prahu (moke) z vročo vodo, oblikovanja testa v kroglice, vrenje v vroči vodi in nato premažemo s prahom, kot je fižol ali sezamovo seme v prahu. Danes se tudi drobtine iz biskvita uporabljajo kot posip za gyeongdan.
 • Hanjeongsik (Korejski meni - glavna jed s prilogami). Ta tradicionalni korejski obrok je bil običajno sestavljen iz riža in juhe ter iz prilog. Obrok je pogosto razdeljen na podskupine glede na število prilog, torej 3, 5, 7, 9 in 12.

Korejska tempeljska kuhinja

Korejski budistični templji so ohranili lastno kulinarično tradicijo, ustvarili so čudovito paleto zelenjavnih jedi in sestavin ter razvijali recepte, s katerimi so beljakovinam in drugim snovem omogočili, da so menihi in redovnice ostali zdravi. Temgansko hrano zdaj z navdušenjem sprejemajo vegani in drugi, ki se zaradi zdravstvenih razlogov držijo posebne diete.

Alkoholne Pijače

V različnih delih Koreje so razvili široko paleto alkoholnih pijač, da bi zadovoljili potrebe lokalnih skupnosti med prazniki, prazniki, spominskimi obredi in drugimi priložnostnimi priložnostmi. Trenutno je preživelo približno 300 tradicionalnih pijač, med njimi Munbaeju (alkohol iz divjih hrušk) in Songjeolju (alkohol iz borovega vozla) v Seulu; Sanseong Soju (destilirana pijača) v Gwangjuju v provinci Gyeonggi-do; Hongju (rdeča pijača) in Leegangju (destilirana pijača) v provinci Jeolla-do; Sogokju (riževo vino) v Hansanu iz province Chungcheong-do; Insamju (alkohol iz ginsenga) v Geumsanu; Gyodong Beopju (riževa pijača) in Andong Soju (destilirana pijača) v mestu Gyeongju v provinci Gyeongsangbuk-do; in Okseonju (destilirana pijača) v Hongcheonu iz province Gangwon-do.

Danes je ena izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih alkoholnih pijač v Koreji makgeolli (riževo vino), ki je znano tudi pod drugimi imeni, kot so nongju (kmetovo vino), takju (motno vino) in dongdongju (riževo vino). Izdeluje se po postopku, v katerem se pareni riž, ječmen ali pšenica pomeša s sladom in pusti fermentirati, vsebnost alkohola pa je 6-7%, zaradi česar je dokaj blaga pijača. Ker fermentirana alkoholna pijača dobi več priznanj za svoje zdrave vidike, postaja priljubljena med tujimi turisti, ki obiskujejo Korejo.

Druga zelo priljubljena korejska alkoholna pijača je soju, ki je narejen z dodajanjem vode in arome alkoholu, pridobljenemu iz sladkega krompirja in zrn. Z vsebnostjo alkohola, ki se razlikuje, vendar je bistveno višja od makgeolli, jo navadni državljani po Koreji zelo cenijo in hitro pridobivajo navdušence zunaj Koreje.

Link original article:
http://www.korea.net/AboutKorea/Korean-Life/Food

 • Makgeolli. Ta rustikalna alkoholna pijača, ki je v Koreji zelo priljubljena, je narejena s fermentacijo parjenega riža, ječmena ali pšenice, pomešane s sladom.

KJ Market Slovenija FB stran

© KJ-market. Online store by Shopamine. COOKIE-EINSTELLUNGENMeine datai

Neben obligatorischen Cookies verwenden wir auf der KJ-market Seite auch Analyse- und Werbe-Cookies sowie Cookies für soziale Netzwerke.

Wenn Sie damit einverstanden sind, klicken Sie bitte auf die Taste Ich stimme zu. Für eine detaillierte Beschreibung und um die Verwendung einzelner Cookies festzulegen, klicken Sie auf den Link Cookie-Einstellungen.

×
Managing cookies on the KJ-market website
Mandatory cookies

are cookies that are essential for the proper functioning of the website, whereby the transmission of information in the communication network would not be possible without them. These cookies are also necessary in order for us to offer you the services, which are available on our website. They allow you to log in to the user profile, select the language, agree to the terms and conditions and identify the session of the user. We are not obliged to obtain consent for their use.

Analytical cookies

These cookies help us understand how our visitors use our website. They help us improve the user experience and identify user requirements and trends. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Advertising cookies

Third-party plug-ins and tools used as cookies enable various functionalities to work, help us analyse the frequency of visits and how the website is used. If an individual does not agree to the use of these cookies, they will not be installed, while it may however happen, that some interesting features of the website will not be available. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Social network cookies

These cookies make it possible for us to provide content for posts on social media and record your actions so that we may provide a more personal and enhanced user experience. We use these cookies only if you are logged into a Twitter, Facebook or Google user account when using the website.

1. General information about cookies 1.1. What are cookies?

Cookies are small text files that most modern websites store on the devices of their visitors, i.e. people who access certain websites on the Internet with their devices. The storing of cookies is under the complete control of the user, since users can easily configure their browser to restrict or disable the storage of cookies.

While visiting the website and its subpages and performing operations on the website, your computer, phone or tablet, automatically or after gaining your explicit consent, stores certain cookies through which various data can be recorded.

1.2. How do they work and why we use them?

Each visitor or shopper is assigned a cookie in order to identify him and ensure traceability at the beginning of each use of the online store. The servers provided to the company by the subcontractor automatically collect data on how visitors, shop owners or shoppers use the online store and store this data in the form of an activity log.

The servers store information about the use of the online store, statistics and IP numbers. Data on the use of the online store by shoppers can be used by the company for compiling anonymous statistics that help us improve the user experience as well as market products and / or services through an online store.

Indirectly and upon obtaining consent, the online store may also store external service cookies on the visitor's or shopper's device (e.g. Google Analytics) which are used to collect data on website visits. Regarding external services, the rules and general conditions on the processing of personal data, which are available at the links below, apply.

2. Permission to use cookies

If the settings of the browser with which you visit the website are such, that they accept all cookies, it means that you agree to their use. In case you do not want to use cookies on this website or you want to remove them, you may follow the procedure below. Removing or blocking cookies may result in suboptimal performance of this website.

3. Mandatory and optional cookies and your consent 3.1. We are not required to gain your consent for the use of mandatory cookies:

Mandatory cookies are cookies, that are essential for the proper functioning of the website, whereby the transmission of information in the communication network would not be possible without them. These cookies are also necessary in order for us to offer you the services, which are available on our website. They enable login into the user profile, language selection, agreeing to the terms and conditions and user session identification.

3.2. Cookies that are not necessary for the normal operation of the website, and for which we are obliged to obtain your consent (optional cookies):

Analytical cookies

These cookies help us understand how our visitors use our website. They help us improve the user experience and identify user requirements and trends. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Advertising cookies

Third-party plug-ins and tools used as cookies enable various functionalities to work, help us analyse the frequency of visits and how the website is used. If an individual does not agree to the use of these cookies, they will not be installed, while it may however happen, that some interesting features of the website will not be available. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Social network cookies

These cookies make it possible for us to provide content for posts on social media and record your actions so that we may provide a more personal and enhanced user experience. We use these cookies only if you are logged into a Twitter, Facebook or Google user account when using the website.

4. How to manage cookies?

You can manage cookies by clicking on the "Cookie settings" link in the footer of the website.

You can also control and change cookie settings in your own web browser.

In case you want to delete cookies from your device, we advise you to follow the described procedures, by doing so, you will most likely limit the functionality of not only our website but also most other websites, as the majority of modern websites use cookies.